Welkom op de pagina over het alfabet!

Bovenaan deze pagina staat een uitleg over het alfabet. Daaronder vind je oefeningen met het alfabet. We raden je aan om eerst de uitleg door te lezen en daarna te gaan oefenen. Als je het al snapt kun je ook direct gaan oefenen.

Banner alfabet
Bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/banner-koptekst-abc-alfabet-916669/ (foto gemaakt door: geralt, onder Creative Commons licentie)

 

UITLEG:

Een alfabet geeft aan in welke volgorde de letters uit een bepaalde taal staan. Het Nederlandse alfabet heeft bijvoorbeeld 26 letters. Andere talen hebben een ander aantal. Het Samoaans heeft bijvoorbeeld maar 15 letters en het Noorse alfabet heeft 29 letters. Het Chinees (Mandarijn) heeft ongeveer 12.000 verschillende karakters (de gemiddelde Chinees kent echter maar 4.000 karakters).

 

Het (Nederlandse) alfabet: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Deze volgorde moet je uit je hoofd leren, want dit heb je nodig als je woorden op alfabetische volgorde wilt zetten. In een woordenboek staan alle woorden op alfabetische volgorde.

 

Handige video om het alfabet te leren:

 

OEFENINGEN:

De makkelijkste oefeningen staan bovenaan. De moeilijkste oefeningen staan onderaan. Bij elke oefening staat voor welke groep deze bedoeld is. 

 

Sleep de woorden in de goede alfabetische volgorde. 

Uitleg: Kies eerst met hoeveel woorden je wilt oefenen en wat je niveau is. Klik daarna op [start]. Sleep de woorden in de goede alfabetische volgorde (van boven naar beneden) en klik daarna op [nakijken]. Als het goed is kun je door op [nog eens] te klikken oefenen met nieuwe woorden.

 

Hoe goed ken jij het alfabet?

Uitleg: Sleep de letters rechts in de goede alfabetische volgorde (van boven naar beneden). Klik daarna op [resultaat] om te zien of je het goed hebt gedaan. Als je wat fout hebt gedaan komt daar een rode stip voor en kun je die letters verbeteren. Klik op [nieuwe oef.] om andere letters/woorden te krijgen. Je kunt rechts kiezen voor 'letters', 'woorden met verschillende beginletters' en 'woorden met dezelfde beginletter'. Ook kun je alle drie de onderdelen door elkaar oefenen.

 

Leuke alfabetoefeningen gesorteerd op thema.

Uitleg: Sleep de woorden in de goede alfabetische volgorde (van boven naar beneden). Klik daarna op [nakijken].

 

Vragen, tips en opmerkingen horen we graag! Neem contact met ons op of laat hieronder een reactie achter.

Reacties  

# De onderbouw 22-12-2017 17:42
:( :\'( :sigh: :| DIT BESTAND KAN SCHADELIJK ZIJN VOOR JE COMPUTER! Wat moet ik doen?
Antwoorden
# Oefenplein 23-12-2017 16:31
Hoi,

Raar dat je zo'n melding krijgt! Stuur ons even een mailtje met daarin om welke oefening het precies gaat en een screenshot van deze foutmelding, dan gaan we er zeker naar kijken! Bedankt alvast.

Fijne kerstvakantie!
Antwoorden
# Amy 23-03-2020 09:12
En trouwens jij hebt dat om 16:31 gestuurd en de onderbouw heeft het om 17:42 gestuurd terwijl jullie dit de zelfde dag hadden gestuurd....????
Antwoorden
# Oefenplein 23-03-2020 09:15
Hoi Amy,
De onderbouw had dit op 22 december gestuurd, onze reactie was op 23 december 8) 8)
Antwoorden
# Amy 23-03-2020 09:09
Dus je bedoelt dat ik deze app niet moet gebruiken
Antwoorden
# Oefenplein 23-03-2020 09:14
Hoi Amy,
We hebben de oefeningen verwijderd die niet meer goed werkten. De andere oefeningen werken goed!
Antwoorden

Over Oefenplein

Contactmogelijkheden

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up