Welkom op de pagina over geld!

Bovenaan deze pagina staat een uitleg over geld. Daaronder vind je oefeningen met geld.  We raden je aan om eerst de uitleg door te lezen en daarna te gaan oefenen. Als je het al snapt kun je ook direct gaan oefenen.

Banner geld
Bron afbeeldingen geld: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/denominations/html/index.en.html (foto’s gemaakt door: ECB, onder auteursrecht bij de ECB)

 

UITLEG:

Je kunt hieronder de hele uitleg lezen of direct naar het deel gaan waar jij meer over wilt weten:

 

Introductie:

Geld: bijna iedereen heeft er mee te maken. Je betaalt ermee in de winkel en misschien heb je wel een spaarpot? In Nederland betalen we met de euro. Je hebt bankbiljetten en munten. Hieronder lees je eerst welke biljetten en munten we in Nederland hebben. Daarna lees je meer over sommen die je kunt doen met geld.

 

Bankbiljetten:

Bankbiljetten zijn er in verschillende waardes: je hebt bankbiljetten van €5,-, €10,-, €20,-, €50,-, €100,-, €200,- en €500,-. Vanaf eind 2018 worden er geen biljetten van €500,- meer uitgegeven, omdat die vooral door criminelen worden gebruikt. Sinds 2013 komen er regelmatig vernieuwde biljetten uit. De biljetten van €5,-, €10,-, €20,- en €50,- zijn al vernieuwd (je kunt ook nog steeds met de oude biljetten betalen). In onderstaande tabel zie je precies hoe de bankbiljetten eruit zien.

 

Oude bankbiljet: Nieuwe bankbiljet:
5 euro bankbiljet (oud) 5 euro bankbiljet (nieuw)
10 euro bankbiljet (oud) 10 euro bankbiljet (nieuw)
20 euro bankbiljet (oud) 20 euro bankbiljet (nieuw)
 50 euro bankbiljet (oud) 50 euro bankbiljet (nieuw)
100 euro bankbiljet (oud)  
200 euro bankbiljet (oud)  
500 euro bankbiljet (oud)  

Bron afbeeldingen: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/denominations/html/index.en.html (foto’s gemaakt door: ECB, onder auteursrecht bij de ECB)

 

 

Muntgeld:

Muntgeld gebruik je vooral als je kleine bedragen wilt afrekenen en als wisselgeld. We hebben munten van €0,01, €0,02, €0,05, €0,10, €0,20, €0,50, €1,- en €2,-. In Nederland gebruiken we de munten van €0,01 en €0,02 bijna nooit meer, omdat de meeste bedragen worden afgerond op 5 eurocent. Hieronder zie je precies hoe de euromunten eruit zien:

€0,01 €0,02 €0,05 €0,10 €0,20 €0,50 €1,- €2,-

Bron afbeeldingen: http://www.ecb.europa.eu/euro/coins/common/html/index.en.html (foto’s gemaakt door: ECB, onder auteursrecht bij de ECB)

 

Sommen met geld:

Met geld kun je optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Dit is eigenlijk precies hetzelfde als met andere getallen. Let op! Je moet je antwoord altijd afronden op een heel getal OF met twee getallen achter de komma. Bijvoorbeeld: €1,20 + €1,20 = 2,4 en dat schrijf je op als €2,40. En €1,- + €2,- = 3 en dat schijf je op als €3,- of als €3,00.

 

Naast gewone plus-, min-, keer en deelsommen moet je bijvoorbeeld ook kunnen berekenen hoeveel wisselgeld je moet geven. Dit doe je bijvoorbeeld met een minsom, dus als een klant in de winkel €8,20 moet betalen en hij betaalt met €10,-, doe je €10,- − €8,20 = €1,80. Daarna moet je gaan kijken hoe je dat kunt terug geven. Je begint altijd met de grootste munt en werkt daarna door naar klein. In dit voorbeeld geef je de volgende munten als wisselgeld: een munt van €1,-, een munt van €0,50, een munt van €0,20 en een munt van €0,10.

 

Voorbeelden:

  1. Daan koopt een flesje drinken voor €2,-. Hij betaalt met een briefje van €10,-. Hoeveel wisselgeld krijgt hij? → Om dit te berekenen doe je €10,- − €2,- = €8,-. Daan krijgt dus €8,- wisselgeld. Dit wisselgeld kun je bijvoorbeeld geven met een briefje van €5,-, een munt van €2,- en een munt van €1,-. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld 4 munten van €2,- als wisselgeld geven.
  2. Margot koopt een trui van €39,-. Ze betaalt met een briefje van €50,-. Hoeveel wisselgeld krijgt ze? → Om dit te berekenen doe je €50,- − €39,- = €11,-. Margot krijgt dus €11,- wisselgeld. Dit wisselgeld kun je bijvoorbeeld geven met een briefje van €10,- en een munt van €1,-. In plaats van het briefje van €10,- kun je ook twee briefjes van €5,- als wisselgeld geven. In plaats van de munt van €1,- kun je ook twee munten van €0,50 als wisselgeld geven.
  3. Susan wil het entreegeld voor het zwembad gepast betalen. Het entreegeld is €6,30. Hoe kan ze dit gepast betalen? → Ze kan bijvoorbeeld betalen met een briefje van €5,-, een munt van €1,-, een munt van €0,20 en een munt van €0,10.

 

OEFENINGEN:

De makkelijkste oefeningen staan bovenaan. De moeilijkste oefeningen staan onderaan. Bij elke oefening staat voor welke groep deze bedoeld is.

 

  • Eten kopen (vooral bedoeld voor groep 3, groep 4, groep 5 en groep 6)

Je moet je eten kopen voor dieren. Je betaalt gepast met muntgeld.

Uitleg: Klik eerst op [START]. Je ziet rechts bovenin een bedrag staan. Betaal met behulp van het geld links (sleep de muntjes naar het midden). Als je het geld naar het midden hebt gesleept klik je op [betalen]. Als je het goed hebt gedaan eet een dier het eten op. Anders komt er te staan dat je te veel of te weinig geld hebt gegeven. Voor deze oefening heb je Adobe Flash Player nodig.

 

In welk vakje staat het hoogste bedrag?

Uitleg: Klik telkens het goede antwoord aan. Als je het goed doet ga je door naar de volgende vraag. Doe je het fout, dan wordt jouw antwoord rood en het goede antwoord groen en moet je op [volgende] klikken om naar de volgende vraag te gaan. Als je op een pagina komt met de knoppen [bestel nu] en [doorgaan] ben je klaar met de oefening. Keer dan terug naar onze website om een andere oefening te kiezen.

 

Leg het gevraagde bedrag gepast neer. Je hebt alle munten en biljetten tot je beschikking.

Uitleg: Kies rechtsonderin een level (level 1 is het makkelijkst, level 4 is het moeilijkst). Klik daarna links bovenin op [START]. Er staat een bedrag vermeld. Probeer dit bedrag neer te leggen met behulp van het geld links. Als je het bedrag naar het midden hebt gesleept kun je rechts bovenin klikken op [KLAAR] en daarna rechts bovenin op [volgende]. Je krijgt dan een nieuwe som. Als de sommen te moeilijk of te makkelijk zijn, kun je altijd het level veranderen (klik links bovenin op [STOP], verander het level rechts onderin en klik daarna op [START]). Na 10 sommen is het afgelopen. Je kunt altijd opnieuw beginnen door links bovenin op [START] te drukken. Voor deze oefening heb je Java nodig.

 

Kies het vakje waar je precies het bedrag ziet dat bovenaan genoemd wordt.

Uitleg: Klik het vakje aan waar je precies het bedrag ziet dat bovenaan genoemd wordt. TIP! Schrijf voor jezelf op hoeveel geld in elk vakje ligt, daarna is het makkelijk om het goede antwoord aan te klikken. Als je het goed doet ga je door naar de volgende vraag. Doe je het fout, dan wordt jouw antwoord rood en het goede antwoord groen en moet je op [volgende] klikken om naar de volgende vraag te gaan. Als je op een pagina komt met de knoppen [bestel nu] en [doorgaan] ben je klaar met de oefening. Keer dan terug naar onze website om een andere oefening te kiezen.

 

Tel op hoeveel geld je ziet liggen. Hoeveel geld tel jij?

Uitleg: Je ziet bankbiljetten en munten. Kies uit één van de meerkeuzeantwoorden hoeveel geld je ziet liggen. Als je het goed doet ga je door naar de volgende vraag. Doe je het fout, dan wordt jouw antwoord rood en het goede antwoord groen en moet je op [volgende] klikken om naar de volgende vraag te gaan. Als je op een pagina komt met de knoppen [bestel nu] en [doorgaan] ben je klaar met de oefening. Keer dan terug naar onze website om een andere oefening te kiezen.

 

Tel de prijzen van meerdere artikelen bij elkaar op. TIP! Gebruik een kladblaadje om de sommen uit te rekenen en lees onze uitleg over plus- en minsommen nog eens door.

Uitleg: Je ziet de prijzen van meerdere artikelen. Tel de twee artikelen bij elkaar op waar om gevraagd wordt. Klik op [controleren] om je antwoord te controleren. Als je het goed doet ga je door naar de volgende vraag. Doe je het fout, dan wordt jouw antwoord rood en het goede antwoord groen en moet je op [volgende] klikken om naar de volgende vraag te gaan. Als je op een pagina komt met de knoppen [bestel nu] en [doorgaan] ben je klaar met de oefening. Keer dan terug naar onze website om een andere oefening te kiezen.

 

  • €uroklant (vooral bedoeld voor groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8)

Leg gepast geld neer met muntgeld.

Uitleg: Klik op [>] om te beginnen. Leg het bedrag dat links vermeld staat gepast neer met de muntjes die je tot je beschikking hebt. Heb je de muntjes neergelegd, klik dan op de knop [>] bij 'klaar' en daarna op de knop [>] bij 'volgende'. Aan het eind komt er een totaalscore uit. Voor deze oefening heb je Adobe Flash Player nodig.

 

Tel de prijzen van meerdere artikelen bij elkaar op. TIP! Gebruik een kladblaadje om de sommen uit te rekenen en lees onze uitleg over plus- en minsommen nog eens door.

Uitleg: Lees de som en vul het goede antwoord in. Bij plaatjessommen klik je het goede antwoord aan. Klik op [controleren] om je antwoord te controleren. Als je het goed doet ga je door naar de volgende vraag. Doe je het fout, dan wordt jouw antwoord rood en het goede antwoord groen en moet je op [volgende] klikken om naar de volgende vraag te gaan. Als je op een pagina komt met de knoppen [bestel nu] en [doorgaan] ben je klaar met de oefening. Keer dan terug naar onze website om een andere oefening te kiezen.

 

  • Taxispel (vooral bedoeld voor groep 6, groep 7 en groep 8)

Breng de dieren met je taxi naar hun bestemming. Reken daar met ze af voor de rit. Pas wel op dat je langs de gaten in de weg rijdt, anders kost dat je geld (je moet dan namelijk je taxi laten maken). Let op! Je bent soms erg lang bezig met het rijden tussen de verschillende locaties. Vind je dit vervelend, kies dan een andere oefening.

Uitleg: Druk eerst op [START]. Klik daarna rechts bovenin op de kaart en kies daarna een locatie. Met je muis bestuur je de auto over de kaart. Let op! Je moet de gaten in de weg ontwijken, want anders kost dit je geld (je moet dan namelijk je taxi laten maken). Als je bij de locatie aankomt kies je één van de wachtende dieren. Kom je bij de locatie waar het dier / de klant moet zijn dan geeft de klant je geld. Jij zegt hoeveel het kost en wisselt het bedrag met behulp van het geld links. TIP! Stel de klant geeft €10,- en het kost €7,64, wissel dan eerst naar €8,- en wissel daarna naar €10,-. Daarna kies je weer één van de wachtende dieren en gaat het spel verder. Voor deze oefening heb je Adobe Flash Player nodig.

 

Je moet allemaal vragen beantwoorden over geld, wisselen enzovoort. Je hebt meerdere pagina's.

Uitleg: Beantwoord een aantal vragen. Als je de vragen gemaakt hebt kun je klikken op [verbeteren]. Door op een [?] achter een vraag te klikken zie je het goede antwoord. Als je alle vragen op de pagina gemaakt hebt kun je klikken op [nieuwe oef.] (bovenaan), dan krijg je drie nieuwe vragen.

 

Reken uit hoe lang je geparkeerd hebt en wat dat kost. Betaal daarna gepast met de munten.

Uitleg: Klik op [start]. Rechts bovenin zie je hoe laat het nu is. Op het bonnetje links zie je hoe laat je naar binnen bent gereden. Bereken eerst hoe lang je hebt geparkeerd. Heb je bijvoorbeeld twee uur geparkeerd, doe dan 2 x €1,20 = €2,40. Daarna sleep je de munten onderin naar het midden om bijvoorbeeld €2,40 te krijgen. Ben je klaar, klik dan op de 'duim'. Als het goed is ga je naar de volgende vraag. Is het fout of heb je niet geantwoord binnen de tijd, dan verschijnt het goede antwoord in beeld en ga je naar de volgende vraag.

 

Kun jij de klanten bij de kassa van de supermarkt helpen?

Uitleg: Klik op [start]. Je ziet drie producten, bijvoorbeeld 'appels', 'afwasmiddel' en 'brood'. Tel die drie producten bij elkaar op en vul de totaalprijs in. Daaronder zie je staan waarmee de klant betaalt. Bereken vervolgens hoeveel wisselgeld de klant krijgt. Ben je klaar, klik dan op de 'duim'. Als het goed is ga je naar de volgende vraag. Is het fout of heb je niet geantwoord binnen de tijd, dan verschijnen de goede antwoorden in beeld en ga je naar de volgende vraag.

 

Vragen, tips en opmerkingen horen we graag! Neem contact met ons op of laat hieronder een reactie achter.

Reacties  

# superman 18-01-2022 15:29
bij hoeveel moet de klant betalen en hoeveel wisselgeld geef je? werkt niet
Antwoorden
# Oefenplein 22-01-2022 18:45
Goed punt superman! Die oefening gebruikt helaas Adobe Flash Player en dat werkt niet meer. We zullen deze pagina binnenkort gaan updaten.
Antwoorden
# lisa 18-03-2020 11:07
:*
Antwoorden
# Lolmaker 07-04-2017 11:29
:sigh: ;) :* ;) lol pol feit fsilrlewiuvggqeiryfrewwsdf fae
Antwoorden
# aisha 14-06-2015 22:10
:lol: :lol: :lol: :) :| :\'( :p :-x :-? :-x :zzz :sigh:
Antwoorden
# lala 16-05-2016 21:44
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
:-x :zzz :p :roll: :sigh: :oops: :* :|
Antwoorden
# as 19-02-2015 16:36
wat leu!!!! :lol: :D :) ;) ;) :) :lol: :D 8) ;) :) :lol: :D
Antwoorden
# mohamed 10-11-2014 21:19
:) :) :) :) :)
Antwoorden

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up