Met onderstaande oefening kun je oefenen met leestekens. Typ de zinnen over en plaats leestekens op de goede plekken. Je moet ook goed opletten welke woorden je met een hoofdletter schrijft en welke met een kleine letter.

In deze oefening gebruik je komma's, punten, vraagtekens, uitroeptekens en dubbele punten. Een dubbele punt gebruik je voor een opsomming, uitleg/verklaring of citaat.

 

op vakantie reden we door de volgende landen duitsland oostenrijk frankrijk en spanje
dit heb je nodig om te kleuren papier stiften potloden en een gum
je kunt uit meerdere gerechten kiezen pannenkoeken pizza en brood
ik heb in meerdere plaatsen gewoond amsterdam eindhoven middelburg en emmen
in onze tuin zitten veel mooie vogels koolmezen merels en roodborstjes

Nog meer oefeningen doen met leestekens? Keer dan terug naar de pagina LEESTEKENS.

Reacties  

# liefje 19-03-2021 08:06
Bedankt voor de email terug :lol: :lol: ;)
Antwoorden
# liefje 16-03-2021 23:03
Het was deze zin je kunt uit meerdere gerechten kiezen pannenkoeken pizza en brood en ik had geschreven: Je kunt uit meerdere gerechten kiezen pannenkoeken, pizza en brood.
Antwoorden
# Oefenplein 18-03-2021 19:39
Er mist een dubbele punt achter 'kiezen'. Het goede antwoord is: "Je kunt uit meerdere gerechten kiezen: pannenkoeken, pizza en brood."
Antwoorden
# liefje 14-03-2021 21:51
Hoi Oefenplein,
Ik heb iets opgemerkt dat niet klopt en mijn antwoordt gewoon goed was ik had het nagekeken maar er was geen één foutje in die zin en toch was het fout mag ik misschien ook een bericht terug
Alvast bedankt
Antwoorden
# Oefenplein 15-03-2021 19:22
Dankjewel voor je reactie. Ik heb net even getest en ik zie niks geks. Kun je aangeven om welke zin het gaat? Wat het beste helpt is een screenshot sturen naar info@oefenplein.nl, dan kunnen we het snelst zien waar het mis gaat.
Antwoorden
# Lieve 17-08-2020 21:55
Beste
Mag je bij de eerste en de vierde zin de dubbele punten weglaten? Als ik ze hardop zeg hoor ik geen pauze net voor de opsomming. Een dubbele punt lijkt me daar niet nodig.
Alvast bedankt!
Antwoorden
# Oefenplein 22-08-2020 16:37
Hoi Lieve, Goed opgemerkt! De volgorde van de zinnen verschilt, maar ik neem aan dat je de zin over 'Mijn vriendinnen' en 'Je kunt kiezen uit' bedoelt. In die zinnen hoor je inderdaad geen rust/pauze voor de opsomming. Het gaat dus om een doorlopende opsomming en dan is geen dubbele punt nodig. We zullen de oefening aanpassen.
Antwoorden

Over Oefenplein

Contactmogelijkheden

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up