Welkom op de pagina over Het vak Frans!

 

Welkom op het onderdeel Frans. Hier vind je allemaal dingen die handig zijn voor het vak Frans. Kijk eens rond!

Alle artikelen staan op alfabetische volgorde, maar je kunt natuurlijk ook de zoekfunctie gebruiken rechts bovenin.

 

Wat is het nut van het vak Frans?

Er zijn meerdere redenen om Frans te leren, namelijk:

 

  • In veel landen wordt Frans gesproken

In Frankrijk spreken ze natuurlijk Frans, maar in Europa spreken ze ook Frans in België, Luxemburg, Zwitserland en Monaco. Buiten Europa kun je je onder andere verstaanbaar maken in Canada, een paar landen in Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Oost Azië en in een groot deel van Afrika. In totaal zijn er 31 landen waar Frans één van de bijtalen is. Frankrijk is het enige land waar alleen maar Frans gesproken wordt.

In totaal zijn er 110 miljoen moedertaalsprekers.

Landen waar Frans een officiële taal is - Bron: Wikipedia.org 

  • Handig voor de (internationale) handel of je werk

Ga je later misschien iets doen in de handel, dan kan Frans handig zijn (Duits is dan natuurlijk ook erg handig, omdat Nederland veel handelt met Duitsland). Bedrijven nemen graag mensen in dienst die goed Frans spreken, voor contact met een Franstalig land. En je kunt natuurlijk ook bij een Frans bedrijf gaan werken, of bij een bedrijf met vestigingen in meerdere landen. Andere banen dan de handel waarvoor Frans heel handig kan zijn zijn diplomatie, de Europese politiek en toerisme. Maar ook industrie, landbouw, tuinbouw en dienstverlening hebben veel met Frans te maken. En ook komen veel van onze importproducten uit Afrika.

Frans is de belangrijkste voertaal bij ministeries en werkgroepen van de Europese Gemeenschap en Frans is naast Engels de werktaal van de Verenigde Naties (Bron: Franszelfsprekend.nl).

 

  • Handig voor op vakantie

Frankrijk is een land waar veel mensen heen gaan op vakantie. En ook België, Luxemburg, Zwitserland en Monaco worden door vakantiegangers bezocht. Het is toch leuk dat je op vakantie je een beetje verstaanbaar kunt maken?

 

  • Handig voor je studie

Naslagwerken en studieboeken zijn vaak in het Engels, Frans of Duits en er vinden verder veel stages, excursies en uitwisselingen plaats (naar o.a. Frankrijk/België/Luxemburg).

 

  • Handig voor een vakantiebaantje in Frankrijk

Misschien vind je het wel leuk om in de vakantie in Frankrijk te gaan werken. In het animatieteam op een camping of in een hotel of als au pair bij mensen thuis.

 

  • Handig bij het leren van andere talen

Frans komt net als een aantal andere talen uit het Latijn (Frans is een Romaanse taal). Als je Frans kunt, kun je ook makkelijk andere talen leren, zoals: Latijn, Spaans, Portugees, Italiaans en Roemeens.

Met die talen maak je je verstaanbaar in ondere andere (bijna) heel Midden- en Zuid-Amerika, Noord-Amerika (behalve de VS), het grootste gedeelte van Afrika, Zuid-Oost Azië en een gedeelte van Zuid-Europa.

In totaal zijn er ongeveer 791 miljoen mensen die een Romaanse taal als eerste taal spreken.

 

  • Leuk

Misschien vind je Frans wel gewoon een leuke taal. Je kunt later altijd een beroep gaan doen waarin je veel met Frans te maken krijgt (bijvoorbeeld leraar Frans of vertaler Frans of tolk Frans).

 

Luister hier waarom andere Nederlanders het handig vinden dat ze Frans kunnen.

 

Wie leren Frans op school? 

In Nederland is Frans verplicht voor leerjaar 1 en 2 van de tl en leerjaar 1 t/m 3 van de havo en het vwo. 

In België is Frans verplicht voor de laatste 2 leerjaren van de basisschool, en voor het hele voortgezet onderwijs (behalve een aantal beroepsgerichte opleidingen). Scholen mogen al eerder met Frans beginnen, en in scholen die dicht bij het Franstalige deel van België staan wordt al standaard eerder Frans gegeven op de basisschool.

 

Heel veel succes met Frans leren en veel plezier met oefenen op Oefenplein.nl!

Reacties  

# Hein De Neree Babber 02-07-2019 14:42
kan ik ook ergens voor een leestoets oefenen voor de proefwerkweek?? :roll:
Antwoorden
# Oefenplein 02-07-2019 15:32
Je vindt hier oude eindexamens van Frans: http://oefenplein.nl/fr/123-leesvaardigheid
Succes met je proefwerkweek!
Antwoorden
# mkay 06-03-2016 12:35
kan ik ook ergens oefeningen voor ontkenningen vinden?
Antwoorden
# Oefenplein 08-03-2016 11:54
Nee, daar hebben we momenteel nog geen aparte pagina voor.
Antwoorden
# floppie 09-01-2016 14:46
kan ik ergens oefeningen op het werkwoord prendre vinden
Antwoorden
# Oefenplein 09-01-2016 18:43
Ja! Ga naar 'Onregelmatige werkwoorden > Onregelmatig werkwoord: Prendre' of kopieer de volgende link in de adresbalk van je browser, dan ga je rechtstreeks naar de goede pagina: http://oefenplein.nl/fr/122-onregelmatige-werkwoorden/110-onregelmatig-werkwoord-prendre

Heel veel succes!
Antwoorden
# joke 11-11-2015 14:10
waar kan je oefeningen krijgen van le futur proche ?Ik heb namelijk morgen een toets van contact 6,en ik moet ook de nabije toekomst kennen in het frans.
Waar kan ik dat vinden?
Antwoorden
# Oefenplein 16-11-2015 21:06
Sorry voor de late reactie :(
Je kunt de oefeningen van de futur proche vinden op de volgende pagina: http://oefenplein.nl/fr/125-grammatica/128-futur-proche

Tip! Bijna alle Franse grammatica staat alfabetisch gesorteerd op de pagina grammatica. Ook kun je de zoekfunctie rechts bovenin gebruiken.
Antwoorden
# leroy 03-07-2014 15:37
kan je hier ook oefenen met alle onregelmatige werwoorden door elkaar???
Antwoorden
# Oefenplein 03-07-2014 17:15
Daar is een hele handige site voor Leroy: http://www.verbuga.eu. Door op het Nederlandse vlaggetje te drukken krijg je de site in het Nederlands. Je kunt zelf kiezen met welke tijden je wilt oefenen en welke werkwoorden.
Bedankt voor je vraag en veel succes!
Antwoorden
# jan 30-11-2013 10:51
:( leuke weetjes. maar kan ik op deze site ook ergens Franse leesteksten vinden om mee te oefenen voor de proefwerkweek?
Antwoorden
# Oefenplein 30-11-2013 11:35
Ja, op de pagina leesvaardigheid kun je oefenen met oude examens. Vaak zal de tekst bij je toets hierop lijken. Succes met oefenen en succes met je toets!
De pagina leesvaardigheid vind je hier: http://oefenplein.nl/fr/123-leesvaardigheid
Antwoorden
# Hein De Neree Babber 02-07-2019 14:43
Dankje!
En wat een snelle reactie
Antwoorden

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up