Welkom op de pagina over Het vak filosofie!

 

Welkom op het onderdeel filosofie. Hier vind je allemaal dingen die handig zijn voor het vak filosofie. Kijk eens rond!

Alle artikelen staan op alfabetische volgorde, maar je kunt natuurlijk ook de zoekfunctie gebruiken rechts bovenin.

 

Wat is het nut van het vak filosofie?

Er zijn meerdere redenen om voor het vak filosofie te kiezen. Vaak is het in de onderbouw gewoon een verplicht vak. Dit zijn een aantal redenen om voor filosofie te kiezen (in de bovenbouw):

 

  • Je leert discusseren. 

Een discussie of debat is niet altijd makkelijk. Bij het vak filosofie voer je debatten, discussies en betogen. Je hebt hier veel aan, ook voor je latere baan (en vervolgstudie op een HBO/universiteit).

 

  • Je leert beter uit je woorden komen.

Het is niet altijd even makkelijk om de goede woorden te kiezen. Bij het vak filosofie leer je beter uit je woorden te komen.

 

  • Je hersenen blijven actief.

Nadenken of filosofen is goed voor je hersenen.  Het is heel gezond.

 

  • Je leert na te denken op een 'filosofische' manier

Je leert anders na te denken en je gaat ook anders naar dingen kijken.

 

  • Handig voor je baan en studie.

Debatteren, meedoen aan een discussie of een goed debat kunnen houden is heel handig voor je baan en studie. Denk maar eens aan beroepen als politicus, voorlichter, journalist, tv-presentator, acteur of leraar maatschappijleer, maatschappijwetenschappen of filosofie.

En voor alle studies is filosofie een handig vak natuurlijk!

 

  • Leuk

Misschien vind je filosofie wel gewoon een leuk vak. Als je bijvoorbeeld debatteren leuk vindt of veel weet van de oude (Griekse) filosofen is dat misschien ook wel een goede reden om voor filosofie te kiezen.

 

Wanneer moet ik niet voor filosofie kiezen?

Als je het in de onderbouw al geen leuk vak vindt, is het zeker niet aan te raden het in de bovenbouw ook te kiezen. Moet je een keuze maken voor de onderbouw en twijfel je? Als je van lezen houdt is dat een groot voordeel. Je moet dus wel een beetje van lezen houden. Een eigen mening is natuurlijk heel belangrijk, maar je moet wel 'voor' en 'tegen' een stelling kunnen argumenteren. Is dat niet wat voor je? Kies het dan niet.

Let op! Kies je filosofie in de bovenbouw, dan moet je wel examen doen in filosofie. Dat is wel een pittig examen, dus je moet wel van jezelf verzekerd zijn.

 

Wie hebben filosofie op school?

In Nederland is filosofie geen verplicht vak (wel kan jouw school er voor kiezen dit als 'verplicht' vak aan te bieden). Niet alle scholen bieden filosofie aan. Filosofie wordt aangeboden op havo en vwo (atheneum en gymnasium) niveau, maar niet op alle scholen voor beide niveaus. Informeer bij jouw VO school of filosofie wordt aangeboden en voor wie.

 

Heel veel succes met filosofie en veel plezier in dit filosofie deel op Oefenplein.nl!

Reacties  

# Nick ur 31-10-2023 13:34
tessa is de beste!!
Antwoorden

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up