Om beter te worden in het debatteren is oefenen van belang. Erg leuk om te doen (en ook nog leerzaam) is het vijf miljonairs debat. We vertellen er op deze pagina meer over!

Wie krijgt de zak met geld? - bron: Wikipedia.org 

Voorbereiding

De klas wordt verdeeld in 5 groepjes. Uit ieder groepje komt 1 vrijwilliger die gaat debatteren (de leerkracht kan natuurlijk ook iemand aanwijzen).

Je hebt even de tijd (2-7 minuten) om je voor te bereiden (samen met je groepje!), dit kan eventueel ook als huiswerk.

De situatie is als volgt: er wordt een zak met 1 miljoen euro weggegeven, maar er zijn vijf toekomstige miljonairs. Jij moet aan het publiek uitleggen waarom jij recht hebt op die zak met geld en wat je er mee gaat doen (bijvoorbeeld geven aan arme kinderen in Afrika, geven aan een museum of zelf een villa bouwen). Als je het geld voor jezelf houdt is de kans natuurlijk heel groot dat het publiek je weg stemt. Het heeft nog niet zoveel om na te denken hoe je anderen kunt 'afkraken', omdat je nog niet weet waar zij het geld aan uitgeven.

 

Ronde 1

De 5 personen komen naar voren. Ze mogen allemaal in maximaal 1 minuut KORT uitleggen waar zij het geld aan besteden. En duidelijk vertellen waarom zij recht hebben op die zak met geld! En als je het publiek wat te bieden hebt, vertel dat dan ook! Leg goed uit wie je wat te bieden hebt: het publiek, Nederland, de wereld enz. (dit kun je tijdens de voorbereiding voorbereiden).

Na de 5 speeches mag de klas stemmen wie recht heeft op die zak met geld (maximaal 1 of 2 keer stemmen). De twee leerlingen met de minste stemmen moeten het 'spel' verlaten en maken geen kans meer op die 1 miljoen euro.

 

Ronde 2

Er staan nog 3 mensen voor de klas. Er kan er echter maar één persoon die zak geld winnen.

Ze mogen alle drie vertellen waarom zij PER SE die zak met geld moeten winnen en wat in deze ronde vooral van belang is is het afkraken van de andere twee (waarom hoeven zij die zak geld niet te winnen?).

Het publiek mag nu stemmen wie het meeste recht heeft op die zak met geld (1 stem per leerling is het leukst). Degene met de meeste stemmen is de winnaar van dit debat en krijgt de zak met 1 miljoen euro.

 

Extra informatie

Deze debatvorm is vooral leuk om te doen en een redelijke oefening voor debatteren.

Het is belangrijk je aandacht op het publiek te richten (spreek hen aan!) en niet op de 4 mede klasgenoten voor in de klas. Heel veel succes!

 

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up