Om beter te worden in het debatteren is oefenen van belang. Erg leuk om te doen (en ook nog leerzaam) is debatteren bij een lastige situatie. We vertellen er op deze pagina meer over!

 

Je moet onder allerlei omstandigheden, ook minder leuke, kunnen debatteren en een speech kunnen houden. Ben je directeur van een groot bedrijf en moet je bijvoorbeeld vertellen dat het bedrijf failliet is gegaan? Hoe vertel je dit aan je werknemers?

 

Voorbereiding

Elke leerling moet een speech houden van 2 tot 5 minuten. Je hebt ongeveer 15 minuten voorbereidingstijd nodig (dit kan ook als huiswerk). Lukt het niet in 1 lesuur, dan kan het ook meerdere lesuren duren.

 

De opdracht

Alle/een aantal leerlingen krijgen een situatie. Hieronder staan een aantal voorbeeldsituaties. Probeer je te redden uit een bepaalde situatie! Je kunt heel eerlijk uitleggen wat er aan de hand is, zeggen dat het wel meevalt, dat jij er ook last van hebt, zeggen dat het je heel erg spijt, de ander de schuld geven enz.

 

Voorbeeldsituaties

Hieronder staan een aantal voorbeeldsituaties. Je kunt er natuurlijk zelf wat bij verzinnen:

  • Failliet bedrijf (het bedrijf waarvan jij de directeur bent is failliet gegaan, leg de situatie uit aan je medewerkers.)
  • Ontslag medewerkers (een aantal medewerkers worden ontslagen bij het bedrijf waar jij de directeur bent, leg de situatie uit aan je medewerkers. Leg ook de oorzaak uit.)
  • Ontslag medewerker (een medewerker die niet goed functioneert wordt ontslagen. Als zijn leidinggevende mag jij het hem/haar vertellen.)
  • Bezuiniging loon (elke medewerker moet een gedeelte van zijn/haar salaris inleveren of er vallen ontslagen. Leg de situatie uit.)
  • Staking schoolplein (er wordt gestaakt op het schoolplein. Jij moet als directeur de leerlingen naar binnen zien te krijgen. Probeer dat maar eens! Je mag zelf verzinnen waar de staking over gaat.)
  • Minder vakantie (doordat er veel lesuitval is geweest moet de hele school een week langer naar school in de zomervakantie. Als directeur mag jij het je leerlingen vertellen.)
  • Te veel huiswerk (als leraar heb je extreem veel huiswerk opgegeven. De volgende dag moet je je excuses aanbieden aan de klas/zeggen dat ze niet moeten zeuren.)
  • Enzovoort (denk aan iets politieks/persvoorlichting/enz.)

 

Extra informatie

Deze debatvorm is vooral leuk om te doen en een goede oefening voor debatteren.

Heel veel succes!

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up