Onderweg naar school (op de fiets) moet je uitkijken met het gebruiken van je mobiel. Twitteren, whatsappen en facebooken doe je niet tijdens het rijden, daarmee breng je jezelf en anderen in gevaar. Daar kun je mee thuis komen is een campagne gestart over het gebruiken van social media in het verkeer.

Social media en verkeer gaan niet samen

De campagne is vooral gericht op automobilisten, maar waarschuwt ook fietsers. Check je tijdens het fietsen je mail, plaats je een tweet of lees je berichten op Facebook? Dan is de kans op een valpartij of (ernstig) ongeluk groot!

 

Wat is er dan zo gevaarlijk aan?

Doordat je je smartphone in je hand hebt fiets je met één hand aan stuur waardoor je minder snel kunt corrigeren bij een slingerbeweging. Je hebt geen aandacht voor medeweggebruikers omdat je je aandacht op het scherm richt. Grote kans dat je richting het midden van de rijbaan gaat fietsen en gevaarlijke situaties veroorzaakt. En tot slot word je ook nog afgeleid door geluid, je ringtone, muziek enz. Meer informatie over de gevaren (ook voor automobilisten), de regels en boetes en over de campagne vind je op de site van daar kun je mee thuis komen (informatie is helaas niet meer beschikbaar).

 

Ervaar het zelf!

Ervaar nu zelf hoe gevaarlijk het is om social media te gebruiken in de auto. Speel de game (let op! voor het spelen van de game moet je je smartphone gebruiken). Kijk op: Tweet, Chat, Like & Drive (site is helaas niet meer beschikbaar). Je speelt tegen iemand anders en jij stuurt hem/haar tweets, foto's via Facebook en whatsappberichten (via je smartphone, dit zijn nepberichten. Hij/zij komt niet achter je mobiele nummer). Je medespeler stuurt jou ook berichten die als blokkade op de weg verschijnen en jij moet zien te ontwijken. Breng jij het er schadevrij vanaf? Test het zelf!

 

Volg Oefenplein ook op Twitter en like ons op Facebook! Maar dat doe je natuurlijk niet onderweg.

 

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up