Op sommige vliegvelden zijn de landingen niet zonder gevaar. Dit kan door allerlei oorzaken komen, zoals een diep ravijn achter de landingsbaan, zware windstoten of een extreem korte landingsbaan. Gelukkig lijkt het met de ongevallen nog wel mee te vallen. Wij geven je de top 10 van gevaarlijke vliegvelden!

Het vliegveld van Lukla - bron: Wikipedia.org

1. Vliegveld van Lukla (Nepal) 

Het vliegveld van Lukla ligt vlak bij de beginplek van de beklimming naar de Mount Everest, en is daarom een populair vliegveld bij bergbeklimmers. Het vliegveld heeft een extreem korte startbaan, met aan de ene kant een diep ravijn (700 meter diep) en aan de andere kant een bergwand. Er zijn dus geen uitwijkmogelijkheden. Het vliegveld kan alleen gebruikt worden door kleine vliegtuigen die aan zo'n korte landingsbaan genoeg hebben. Wij vinden dit het gevaarlijkste vliegveld ter wereld! Bovenstaande foto toont het vliegveld van Lukla.

 

2. Vliegveld van Paro (Bhutan)

Het vliegveld van Paro is het enige (internationale) vliegveld van het land Bhutan. Wij hebben hem op plek 2 van deze top 10 gezet, omdat het vliegveld omringd wordt door het Himalyagebergte en midden in een diepe vallei ligt en er altijd een gevaarlijke wind staat. Slechts 8 piloten ter wereld hebben toestemming om op het vliegveld van Paro te landen.

 

3. Vliegveld van Matekane (Lesotho)

Het vliegveld van Matekane, ook wel Matekane Air Strip genoemd, vind ik één van de engste vliegvelden om te zien. De landingsbaan eindigt bij een 600 meter diep ravijn en de landingsbaan is slechts 400 meter lang. Het vliegveld wordt voornamelijk gebruikt door bijvoorbeeld artsen die afgelegen dorpen bezoeken. Hieronder is het vliegveld afgebeeld:

Vliegveld van Matekane - bron: Wikipedia.org

4. Vliegveld van Courchevel (Frankrijk)

In de Franse Alpen ligt het vliegveld van Courchevel. Het vliegveld heeft een korte start- en landingsbaan van 525 meter. De helling van de baan is maar liefst 18,5% en het vliegveld wordt omringd door bergen, heuvels en kliffen. Ook bevindt zich aan de ene kant van de baan een ravijn en aan een andere kant een heuvel. Om hier als piloot te mogen landen moet je een speciale training hebben gevolgd. Het vliegveld in de winter:

Vliegveld van Courchevel - bron: Wikipedia.org

5. Vliegveld van Sint-Maarten (Nederland/Frankrijk)

Het vliegveld van Sint-Maarten, Princess Juliana International Airport, wordt gebruikt door grote vliegtuigen (zoals de Boeing 747). De landingsbaan is 2300 meter, en dat is net genoeg voor zulke vliegtuigen. Daarom vliegen zij extreem laag aan over zee, laag over de hoofden van de strandgangers. Een fascinerend gezicht voor de strandgangers van Maho Beach:

Vliegveld van Sint-Maarten - bron: Wikipedia.org

6. Vliegveld van Saba (Nederland) 

Het vliegveld van Saba mag officieel niet meer gebruikt worden, maar er is een speciale toestemming gegeven aan Winair. Het landen is gevaarlijk door hoge rotsen, een hoog klif dat eindigt in zee, gevaarlijke windstoten en de extreem korte landingsbaan (slechts 400 meter, samen met Lesotho de kortste landingsbaan ter wereld). 

Vliegveld van Saba - bron: Wikipedia.org 

7. Vliegveld van Barra (Schotland) 

Het vliegveld van het Schotse eiland Barra heeft drie landingsbanen van zand, alle drie op het strand. De landings- en startbanen kunnen alleen bij eb gebruikt worden, bij vloed staan ze onder water. Er zijn regelmatig vluchten naar o.a. Glasgow.

Vliegveld van Barra - bron: Wikipedia.org

8. Vliegveld van Madeira (Portugal)

De landingsbaan van het vliegveld van Madeira is gedeeltelijk op palen gebouwd. Het vliegveld ligt gevaarlijk tussen de zee en een hoge berg. Er zijn regelmatig lijnvluchten naar diverse bestemmingen, waaronder Nederland.

9. Vliegveld van Tegucigalpa (Honduras)

Het vliegveld ligt in een bergachtige vallei. Vlak voor de landing moeten de piloten een bocht maken van 45 graden. Ook de regering vindt het gevaarlijk en zij zijn aan kijken naar een andere locatie.

10. Vliegveld van Gibraltar (Verenigd Koninkrijk)

De start- en landingsbaan wordt doorgekruist door een drukke weg. Als er een vliegtuig gaat landen of opstijgen wordt de drukke weg afgesloten met spoorbomen. Hieronder een afbeelding van het vliegveld en hier is een panoramafoto te bekijken.

Vliegveld van Gibraltar - bron: Wikipedia.org

Welk vliegveld vind jij er gevaarlijk uit zien? Laat het weten in de reacties!

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up