Banner keersommen

 

OEFENINGEN:

De makkelijkste oefeningen staan bovenaan. De moeilijkste oefeningen staan onderaan. Bij elke oefening staat voor welke groep deze bedoeld is.

 

TIP! Keersommen leren of bepaalde keersommen herhalen (vooral bedoeld voor groep 4, groep 5 en groep 6):

Als je bepaalde keersommen wilt leren of herhalen zijn dit handige oefeningen! De moeilijkheid van de keersommen wordt langzaam opgebouwd.

Uitleg: Vul de goede antwoorden op de sommen in en klik daarna op [controleer antwoorden]. Je krijgt de goede antwoorden te zien en kunt daarna met de knop [nieuwe sommen] dezelfde oefening nog een keer doen, maar dan met andere sommen.

  • TIP! Keersommen 20 (kies zelf een tafel om mee te oefenen uit de tafels van 1 t/m 10)
  • TIP! Keersommen 21 (kies zelf één of meerdere tafels om mee te oefenen uit de tafels van 1 t/m 10)

 

 

Met dit spel oefen je op een leuke manier met de keersommen. Je kunt zelf aangeven met welke keersommen je wilt oefenen en op welke manier. Uitleg: Geef eerst aan met welke tafels je wilt oefenen door de tafels waar je niet mee wilt oefenen aan te klikken (er komt dan een kruis door te staan). Bovenaan kun je ook nog kiezen voor deeltafels en tafels + deeltafels. Hier kun je voor kiezen als je (ook) met deelsommen wilt oefenen. Vervolgens kies je voor één van de vier spellen. Als je gaat voor het ballonnenspel moet je klikken op de ballon met het juiste antwoord. Ga je voor het kaartje met het vraagteken dan speel je een tafelmemory waarbij je de goede kaartjes bij elkaar moet zoeken. Ook kun je kiezen voor het spel met de hoge hoeden waarbij je aangeeft onder welke hoed het goede antwoord zit. En tot slot kun je ook nog het stopwatchspel spelen waarbij je zo snel mogelijk 10 keersommen moet oplossen. Je kunt er voor kiezen na poging 1 nog een keer te spelen om een nog hogere score te krijgen.

 

Kun jij de tafels allemaal opdreunen? Dan is dit een oefening voor jou! Uitleg: Je begint bij de tafel van 1 en moet de goede uitkomst van de som intypen (de sommen zijn op volgorde, dus eerst 1 x 1, dan 2 x 1 en zo verder).

 

  • Tafelbowlen (vooral bedoeld voor groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8)

Ga samen met Tom bowlen en los (tussendoor) keersommen op. Leuk en leerzaam tegelijk! Uitleg: Het kan zijn dat je eerst op de hoofdpagina komt, klik dan op Tom met zijn bowlingbal om het spel te starten. Klik met je muis op de bowlingbal en hou je muisknop ingedrukt. Je kan dan de bal naar links en rechts bewegen. Je zal dan zien dat er een pijl heen en weer beweegt die de richting van de worp aangeeft. Laat op het laatste moment je muisknop los om de bowlingbal te gooien. Als je 2x hebt gegooid moet je de keersom oplossen die ontstaat door het aantal kegels dat je hebt omgegooid. De uitkomst van die keersom is je puntenaantal. Om met het spel te beginnen moet je je naam invullen en op [beginnen] drukken. Je mag 10 keer gooien.

 

  • Tafelkampioen (vooral bedoeld voor groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8)

Los zo snel mogelijk keersommen op en probeer een zo hoog mogelijke score te behalen! Uitleg: Klik op [start] en vul je naam en woonplaats in (je kunt natuurlijk een fantasienaam en fantasiewoonplaats gebruiken). Kies dan of je alleen wilt oefenen met x sommen of ook met : sommen. Druk dan op de ENTER-toets. Los de sommen zo snel mogelijk op!

 

Als je iets koopt in de supermarkt hoef je niet (altijd) te weten hoeveel je precies moet betalen, maar wil je weten wat je ongeveer moet betalen. Dat ga je in deze oefening berekenen. Uitleg: Je ziet keersommen staan, bijvoorbeeld '6 x 39', maar je mag hier een 'ongeveer antwoord' geven. Je rekent dus niet uit '6 x 39', maar '6 x 40'.

 

Let op! Kies rechtsbovenin voor keersommen in plaats van optelsommen.

Probeer 5 op een rij te behalen! Je kunt het spel ook tegen iemand anders spelen.

Uitleg: Je ziet een getal (bijvoorbeeld 42) en je moet een keersom kiezen die dat getal als antwoord heeft (in dit geval bijvoorbeeld 6x7). Probeer 5 op een rij te krijgen (schuin mag ook). Vind je '5 op een rij' iets te moeilijk? Links bovenin kun je dit veranderen in '3 op een rij'. De tafels van 6, 7, 8, 9 en 10 gaan dan ook weg, zodat de keersommen makkelijker zijn. Wil je dit spel samen met iemand anders doen. Links bovenin kun je het woordje 'alleen' veranderen in 'tegen elkaar'.

 

  • Rekenracer (bedoeld voor groep 6, groep 7 en groep 8)

Hoe snel ben jij in het oplossen van keersommen? Test het met de 'rekenracer'!

Uitleg: Geef met je snelheidsmeter het juiste antwoord op de som (klik op het goede antwoord). Hoe sneller je antwoord geeft, hoe beter je tijd! Klik op [Spelen] en daarna op een poppetje (Dex of Kesha). Kies daarna je wagen (keuze uit 2 wagens) en kies daarna je parcour (keuze uit: Silverstone (1 ster), Red mountain (2 sterren), Rock palace (3 sterren) en Palm island (4 sterren)).

 

Voor elke groep een paar oefeningen (vooral bedoeld voor groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8):

Redelijk veel oefeningen, gesorteerd op groep.

 

Extra: 

Met Sommenmaker kun je werkbladen maken met keersommen, plussommen, minsommen en/of deelsommen. Je kunt het aantal sommen aangeven, de moeilijkheid en nog wat andere dingen. Handig om uit te printen en zo te oefenen!

 

Vragen, tips en opmerkingen horen we graag! Neem contact met ons op of laat hieronder een reactie achter.

Reacties  

# Carish 20-08-2019 20:45
Hallo, welke keersommen moet je uit je hoofd kunnen?
Antwoorden
# Oefenplein 20-08-2019 20:53
Hoi Carish,

De tafels van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 moet je uit je hoofd kunnen. En dan elke tafel tot en met 10 (1x1, 2x1, 3x1, 4x1, 5x1, 6x1, 7x1, 8x1, 9x1, 10x1, 1x2, 2x2, 3x2 en zo verder).
Succes!
Antwoorden
# Gayath 31-10-2017 17:13
Yo! ik heb een tip voor keersommen: Zet er staartdelingen bij.
Antwoorden
# Oefenplein 31-10-2017 22:11
Bedankt voor je tip! Een uitleg over staartdelingen vind je op onze pagina over deelsommen (http://www.oefenplein.nl/rekenen/169-deelsommen). Fijne avond nog!
Antwoorden
# Dani 12-01-2017 19:42
Ja ik ben nu ook op deze pagina hah! :D Misschien een ideetje om werkbladen te uploaden vanaf redactiesommen.nl en of een soort formuliertje met verhaaltjessommen vanaf redactiesommen.nl

Mvg, Dani.
Antwoorden
# Oefenplein 12-01-2017 19:44
Bedankt voor je reactie! Altijd leuk om reacties te krijgen :lol: :lol: We zijn druk bezig met een grote update van het vak rekenen. Bedankt voor je tip, we zullen kijken of dit mee kunnen nemen in de update!
Antwoorden