Voortgezet Onderwijs  

   
   

Keersommen

Gegevens

Welkom op de pagina over Keersommen! 

De makkelijkste oefeningen staan bovenaan deze pagina. De moeilijkste oefeningen staan onderaan deze pagina. Bij elke oefening staat voor welke groep deze bedoeld is.

 

OEFENINGEN:

TIP! Keersommen leren of bepaalde keersommen herhalen (vooral bedoeld voor groep 4, groep 5 & groep 6):

 

Je kunt zelf aangeven of je met alle tafels wilt oefenen en of je tafels hebt waar je niet mee wilt oefenen. Als je (ook) wilt oefenen met deelsommen kun je bovenaan kiezen voor tafels en deeltafels of alleen deeltafels.

Vervolgens kies je voor het spel met de ballon waarbij je klikt op de ballon met het juiste antwoord of het spel met het kaartje met vraagteken wat een tafelmemory is. Ook kun je kiezen voor het spel met de hoge hoeden waarbij je aangeeft onder welke hoed het goede antwoord zit. En tot slot kun je ook nog het stopwatchspel spelen waarbij je zo snel mogelijk 10 keersommen moet oplossen. Je kunt er voor kiezen na poging 1 nog een keer te spelen om een nog hogere score te krijgen.

  • Tafels oefenen (vooral bedoeld voor groep 4, groep 5, groep 6, groep 7 & groep 8)

Meerdere oefeningen. Bij de meeste oefeningen moet je gewoon de uitkomst van de tafels intypen.

Je moet de uitkomst op zoeken. Je begint bij de tafel van 1.

  • Tafelbowlen (vooral bedoeld voor groep 5, groep 6, groep 7 & groep 8)

Klik met je muis op de bowlingbal en hou je muisknop ingedrukt. Je kan dan de bal naar links en rechts bewegen. Je zal dan zien dat er een pijl heen en weer beweegt die de richting van de worp aangeeft. Laat op het laatste moment je muisknop los om de bowlingbal te gooien. Als je 2x hebt gegooid moet je de keersom oplossen die ontstaat door het aantal kegels dat je hebt omgegooid. Gooi je een 0? Ook dan los je de keersom op. Als je antwoord dan goed is krijg je toch nog 10 punten. Om met het spel te beginnen moet je je naam invullen en op [beginnen] drukken.

  • Tafelkampioen (vooral bedoeld voor groep 5, groep 6, groep 7 & groep 8)

Klik op [start] en vul je naam en woonplaats in (je kunt natuurlijk een fantasienaam en fantasiewoonplaats gebruiken). Kies dan of je alleen wilt oefenen met x sommen of ook met : sommen. Druk dan op de ENTER-toets. Los de sommen zo snel mogelijk op!

Kies eerst je niveau (niveau 1 of 2). Klik dan op [volgende]. Vul binnen de tijd het antwoord op de som in (lukt het niet binnen de tijd, je kan altijd opnieuw beginnen aan de som). Als je het antwoord op de som hebt ingetypt druk je op de ENTER-toets of trek je de rode hendel (links van het apparaat) met de muis naar beneden. Klik op volgende om aan een nieuwe som te beginnen.

Je ziet keersommen staan, bijvoorbeeld '6 x 39', maar je mag hier een 'ongeveer antwoord' geven. Je rekent dus niet uit '6 x 39', maar '6 x 40'.

Let op! Kies rechtsbovenin voor keersommen in plaats van optelsommen.

Je ziet een getal (bijvoorbeeld 42) en je moet een keersom kiezen die dat getal als antwoord heeft (in dit geval bijvoorbeeld 6x7). Probeer 5 op een rij te krijgen (schuin mag ook).

Vind je '5 op een rij' iets te moeilijk? Links bovenin kun je dit veranderen in '3 op een rij'. De tafels van 6, 7, 8, 9 en 10 gaan dan ook weg, zodat de keersommen makkelijker zijn.

Wil je dit spel samen met iemand anders doen. Links bovenin kun je het woordje 'alleen' veranderen in 'tegen elkaar'.

  • Rekenracer (bedoeld voor groep 6, groep 7 & groep 8)

Geef met je snelheidsmeter het juiste antwoord op de som (klik op het goede antwoord). Hoe sneller je antwoord geeft, hoe beter je tijd!

Klik op [Spelen] en daarna op een poppetje (Dex of Kesha). Kies daarna je wagen (keuze uit 2 wagens) en kies daarna je parcour (keuze uit: Silverstone (1 ster), Red mountain (2 sterren), Rock palace (3 sterren) en Palm island (4 sterren)).

 

Voor elke groep een paar oefeningen:

Wel veel oefeningen, maar wij vinden de oefeningen hierboven leuker!

 

Posters: 

 

Extra: 

Met Sommenmaker kun je werkbladen maken met keersommen, plussommen, minsommen en/of deelsommen. Je kunt het aantal sommen aangeven, de moeilijkheid en nog wat andere dingen. Handig om uit te printen. 

   
   
© Copyright Oefenplein.nl, 2011 - 2014