Afdrukken
Categorie: Lichamelijke Opvoeding

Moet je een binnenkort een sporttoernooi organiseren? Op deze pagina verwijzen we je naar een goede website om een toernooischema mee te maken en geven we informatie en tips voor het organiseren van een toernooi.

Je kunt hier voor bijna elk sporttoernooi terecht, of het nu gaat om een volleybaltoernooi, een voetbaltoernooi, een basketbaltoernooi, een hockeytoernooi of een toernooi van een andere sport. De informatie is bedoeld voor leerlingen die voor het vak lichamelijke opvoeding of voor het vak bewegen, sport & maatschappij (bsm) een toernooi moeten organiseren, voor (gym)docenten en voor overige geïnteresseerden. Deze pagina bestaat uit twee delen: informatie over FCToernooi.nl en informatie over alles wat je moet regelen.

 

Toernooischema maken via FCToernooi.nl

Als je een toernooi moet organiseren, dan kun je op onderstaande site heel handig een toernooischema maken met meerdere poules, teams, velden en scheidsrechters. Je kunt zelfs de duur van de wedstrijden bepalen en of er pauzes tussen de wedstrijden zitten. Ook het aantal velden kun je zelf instellen.

 

Het is heel makkelijk. Je bent binnen 10 minuten klaar. Als je vragen hebt, problemen ondervindt of tips hebt horen we die graag. Je kunt onderaan deze pagina een reactie achterlaten of ons een mailtje sturen. Voordelen:

 

Hoe werkt het?

Een uitgebreide handleiding is hier te vinden: Handleiding FCToernooi.nl. Hieronder vind je een beknopte handleiding:

  1. Nadat je een account hebt aangemaakt (alleen e-mailadres en wachtwoord nodig) en bent ingelogd klik je op [+ toernooi opzetten].
  2. Kies de naam, sport en startdatum van het toernooi. De startdatum wordt gebruikt als starttijd voor de eerste wedstrijd. Het aantal velden kun je ook al instellen. Voor elke sport zijn er een aantal standaard instellingen, deze kun je later bij het beheergedeelte onder "instellingen" nog wijzigen. 
  3. Als laatste stap bepaal je de opzet van het toernooi. Daarna ga je automatisch naar het beheergedeelte.
  4. In het beheergedeelte kun je de namen van deelnemers invullen en verdere instellingen doen. Bijvoorbeeld de scheidsrechters instellen, punten- en score-instellingen aanpassen en de indeling aanpassen (wie gaat er naar de volgende ronde).


  5. Wanneer het toernooi eenmaal begonnen is, hoef je alleen nog de scores in te voeren. De (tussen)standen worden automatisch bijgewerkt. Ook wie er doorgaan naar de volgende ronde wordt automatisch bijgewerkt. Zo ben je tijdens het toernooi niet veel tijd kwijt aan administratie. Ook is er een live scorebord. In het scherm met de wedstrijden staan in de menubalk een knop hiernaartoe. Let op: Deze knop is alleen zichtbaar op grote schermen. Onderin het scherm met de wedstrijden zie je ook de eindstand en je kunt een filter instellen voor een deelnemer of scheidsrechter, zodat je alleen de voor jou belangrijke wedstrijden ziet.
  6. Je kunt nu ook PDF- en Excelexports maken van het toernooischema, de zaalbriefjes etc. 
    Beheergedeelte van FCtoernooi.nl

 

Wat moet je allemaal regelen bij het organiseren van een toernooi?

Het kan zijn dat je een toernooi moet organiseren als docent lichamelijke opvoeding, als leerling (bijvoorbeeld voor het vak bewegen, sport & maatschappij) of voor een sportvereniging waar je lid van bent. Deze informatie is voornamelijk bedoeld voor leerlingen en docenten. De zaken die je moet regelen verschillen per toernooi, maar denk aan de volgende zaken:

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter! Gaat je vraag over FCToernooi.nl, dan zou het handig zijn als je in elk geval de volgende gegevens vermeldt: welke sport, aantal teams, aantal poules en aantal velden. Wij werken bij het beantwoorden van de reacties samen met de beheerder van FCToernooi.nl. Er komen ook regelmatig vragen over een competitieschema met 10 personen (zie reacties); deze is hier te downloaden.