Welkom op de pagina over de 2e Wereldoorlog!

 

Hoe begon de 2e Wereldoorlog?

Adolf Hitler werd in 1933 de baas van Duitsland. Als snel wilde hij meer macht. In 1939 en 1940 viel hij landen aan als Polen, België en Nederland.

Hoe werd Nederland veroverd?

Op 10 mei 1940 trokken er Duitse soldaten Nederland binnen. Duitse vliegtuigen gooiden over boven Nederland bommen, waaronder Rotterdam. Ons leger kon de Duitse soldaten niet tegenhouden, daarom vluchtten onze koningin en de regering naar Engeland. De nazi's (aanhangers van de partij van Hitler) werden de baas in Nederland.

Joden

Nazi's hebben een hekel aan Joodse mensen. Daarom sloten nazi's Joden op in kampen. Ook moesten Nederlandse mannen die niet Joods waren in fabrieken in Duitsland werken.

In Nederland zijn ongeveer 100.000 Joden opgepakt. In de kampen moesten ze hard werken en ze kregen er weinig te eten. In de kampen werden veel Joodse mensen vermoord.

Februaristaking

In februari 1941 wordt er voor het eerst door een groot aantal Nederlanders geprotesteerd tegen de bezetting van de Duitsers in Nederland.

De bevrijding nadert...

In 1944 werden de Duitsers in het zuiden van Nederland verslagen. Dat gebeurde door soldaten uit Engeland, Amerika en Canada.

Hongerwinter

Toen het zuiden van Nederland was bevrijd was het noorden van Nederland nog niet bevrijd. Tijdens die koude winter gingen er veel mensen dood omdat er geen eten was. Mensen aten bijvoorbeeld tulpenbollen om in leven te blijven. Die winter noemen we de hongerwinter.

  • Hongerwinter (FILM, 1:54 minuten) → vooral geschikt voor groep 4 t/m 8
  • Op hongertocht (FILM, 3:03 minuten) → vooral geschikt voor groep 4 t/m 8

Bevrijding

Op 5 mei 1945 was ook het hele noorden van Nederland bevrijd. Nog steeds wordt ieder jaar op 5 mei herdacht dat Nederland bevrijd is.

 

13 in de Oorlog

Stel je voor dat je in de 2e Wereldoorlog terecht komt en je vader is verdwenen. Je kunt het spel 13 in de Oorlog spelen om te ontdekken wat jij zou doen. Beleef het zelf! 13 in de Oorlog

En wat kun je ook doen?

 

En bezoek ook deze websites:

 Werkstuk of spreekbeurt over de oorlog maken:

 

Zie ook: Onze pagina over Anne Frank

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up