Welkom op de pagina over Tijd (klokkijken)!

De makkelijkste oefeningen staan bovenaan deze pagina. De moeilijkste oefeningen staan onderaan deze pagina. Bij elke oefening staat voor welke groep deze bedoeld is. 

 

OEFENINGEN:

  • TIP! Hoe laat is het? (vooral bedoeld voor groep 3, groep 4, groep 5, groep 6 & groep 7)

Een heel leerzame oefening. Je kunt zelf aangeven of je wilt oefenen met uren, kwartieren, minuten enz. Je kunt ook voor een digitale klok kiezen.

Uitleg: Er staat een tijd. Zeg hardop hoe laat het is (mag ook in je hoofd). Klik dan op [hoe laat is het?]. Dan staat het antwoord er. Klik daarna op [nieuwe tijd].

 

  • Klokkijker (vooral bedoeld voor groep 4, groep 5 & groep 6)

Oefenen én de actuele tijd (ook een digitale tijd is aanwezig)

Uitleg: Klik links onderin op [OEFENEN]. Je moet zeggen hoe laat het is. Klik vervolgens op [ANTWOORD] om te zien of je het goed had. Tussen [ANTWOORD] en [OEFENEN] staan een knop met een klok (knop [1]) een knop met 88 (knop [2]) en een knopje met een klok en 88 erop (knop [3]). Door op [1] te drukken krijg je een klok met wijzers. Door op [2] te drukken krijg je een klok met cijfers (digitale tijd) en door op [3] te drukken krijg je beide.

 

Digitaal is met cijfers, analoog is met wijzers; dus van cijfers naar wijzers.

Je ziet hier bijvoorbeeld staan 9:53. Jij moet dan de wijzers goed zetten.

Uitleg: Druk eerst op [START]. Vervolgens begint de oefening. Door aan de wijzers te draaien verzet je de klok (die moet je goed zetten met de digitale tijd). Als de tijd klopt druk je op OK.

 

Analoog is met wijzers, digitaal is met cijfers; dus van wijzers naar cijfers.

Je ziet hier bijvoorbeeld de wijzers staan op 9 uur ('s morgens). De digitale tijd is dan (0)9.00 uur.

Op de site zelf staat een uitgebreide uitleg.

 

  • De digitale klok (vooral bedoeld voor groep 4, groep 5, groep 6, groep 7 & groep 8)

Deze site kan wat lastiger te begrijpen zijn, maar als je eenmaal begrijpt wat je moet is hij wel erg leerzaam. Je kunt je eigen niveau instellen (van hele uren tot per minuut).

Uitleg: Je schrijft bijvoorbeeld kwart over acht op als 8:15. De dubbele punt (':') is belangrijk (een punt mag niet, het moet een dubbele punt zijn). Let ook op of er VM (VoorMiddag) of NM (NaMiddag) staat. Bij VM vul je de ochtendtijd in (8:15), bij NM vul je de middag- of avondtijd in (20:15).

 

OVERIG:

Digibord:

Let op! Deze klok is Engelstalig.

Een leuke klok waarbij je op het digibord of op je computer het klokkijken kunt oefenen (zie de uitleg hieronder). Als het goed is kun je ook schrijven op en rondom de klok (rechtsboven zit de balk met de pen).

Uitleg: je kunt de tijd veranderen door rechts onderin te 'plussen' en te 'minnen'. Kijk goed of de knop staat op [1h] = 1 uur, [½h] = een half uur, [¼h] = een kwartier, [10m] = 10 minuten, [5m] = 5 minuten of [1m] = 1 minuut.

 

Let op! Deze klok is Engelstalig.

Een leuke klok waarbij je op het digibord of op je computer het klokkijken kunt oefenen (zie de uitleg hieronder).

Uitleg: Je kunt de tijd veranderen door onderin te 'plussen' en te 'minnen'. Door op [show digital] te drukken verschijnt de digitale tijd.

 

Werkbladen:

  •  Klok Rekenen (links kun je instellen wat je wel wilt en wat niet)

 

Hoe lang duurt wat?

  • 1 minuut = 60 seconden
  • 1 uur = 60 minuten
  • 1 dag = 24 uur
  • 1 week = 7 dagen
  • 1 jaar = 12 maanden
  • 1 jaar = 52 weken
  • 1 jaar = 4 kwartalen
  • 1 kwartaal = 3 maanden
  • 1 eeuw = 100 jaar
  • 1 millennium = 1000 jaar

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up